Mamachallenge #9 – Pay it forward; word Stamceldonor

stamcel donatieAan het begin van de zomervakantie heb ik me aangemeld voor de Mamachallenge 2016. De bedoeling is om in de vakantie 10 vastgestelde opdrachten uit te voeren en deze te delen op je blog. Er doen gezellig nog een heleboel andere Mamabloggers mee met hun invulling van de challenge. Onder aan deze blog zal ik de links posten van de andere mama’s die deze challenge ook al hebben uitgevoerd.

Vandaag de challenge; Pay it forward / Random Act of Kindness

Deze challenge is er eentje met een speciaal tintje. Het is altijd goed om ook eens iets te doen voor een ander. Dit kan natuurlijk op veel manieren worden ingevuld, iets voor een naaste doen, klaarstaan voor je vereniging of vrijwilligerswerk doen. Ik heb besloten om me aan te melden als stamceldonor en deze week stuurde ik mijn wangslijmvlies op.
Donor ben ik al vanaf mijn 18e verjaardag. Er was geen enkele twijfel toen ik dat formulier ondertekende. Ik vind het een mooie gedachten dat er hopelijk na mijn dood nog mensen zijn die met mijn onderdelen nog een mooi leven kunnen hebben. Maar stamceldonor was ik daarmee niet.

animaatjes-orgaan-donatie-6931319

Stamceldonoren gezocht

Afgelopen februari zag ik bij Koffietijd het verhaal van Oscar. De 20-jarige Oscar strijdt tegen acute leukemie en was hard op zoek naar een stamceldonor. er werd ook uitgelegd dat het oogsten van de stamcellen tegenwoordig erg gemakkelijk kan via het bloed en niet altijd meer hoeft met door middel van een boring in je bot. Ik had daarvan gehoord dat dat best heel pijnlijk was en dat had me altijd een beetje tegen gehouden.

Twee manieren van doneren

1. Voor een beenmergdonatie ga je onder algehele narcose, daar voel je dus niets van. Na afloop heb je een beurs/spierpijnachtig gevoel in je onderrug. Bovendien ben je moe, dat komt omdat we stamcellen van je afnemen. Het beurse gevoel en de vermoeidheid zijn met een paar dagen verdwenen. Binnen een paar weken ben je weer volledig hersteld.
2. Voor een Perifere Bloed Stam Cel donatie (PBSC) donatie gebruik je gedurende vijf dagen voorafgaand aan de donatie een medicijn dat wat botpijn, spierpijn en een griepachtig gevoel kan geven. Ook daar heb je na enkele dagen geen last meer van.
In 90% van de gevallen gebeurt de stamceldonatie op de PBSC-manier. Voor beide methodes word je één dag opgenomen in het ziekenhuis. Afname gebeurt in het LUMC in Leiden of het Radboudumc in Nijmegen.

In Nederland is er een groot tekort aan vrijwillige onverwante stamceldonoren. De kans dat je een stamceldonor binnen je familie vindt, is slechts 30%. Daarom is elke aanmelding van levensbelang. Een stamceltransplantatie heeft de grootste kans van slagen indien de donor tussen de 18 en 35 jaar oud is en gezond is. Maar ook gezonde personen van 36 t/m 50 jaar kunnen zich aanmelden.

Wangslijmvliespakketje

Het aanmelden op de site van Matchis lukte me toen me toen niet meteen. Op een of andere manier werd ik steeds van de pagina afgegooid. Ik heb het toen een tijdje laten liggen en niet meer aan gedacht. Vlak voor de vakantie las ik er weer ergens over en besloot meteen het opnieuw te proberen. Deze keer lukte het meteen en vulde ik het aanmeldformulier in. Maar daarmee ben je er nog niet. Voor een gewone donorschap is dat natuurlijk wel zo, maar om stamceldonor te kunnen worden, moet je wangslijmvlies opsturen.
Bij terugkomst van onze vakantie zat het pakketje bij de post. Door alle drukte van de vakantie was ik er eigenlijk niet aan toe gekomen om er even rustig voor te gaan zitten.

IMG_9477

Inhoud van het pakketje

Het opsturen van je wangslijmvlies is zeer eenvoudig. In de envelop vind je een duidelijk uitleg en 2 wattenstaafjes. De bedoeling is om deze wattenbolletjes 30 seconde langs de binnenkant van je wang te wrijven. Een beetje zoals bij het tandenpoetsen, want alleen speeksel is niet voldoende. Vervolgens moet je de wattenbolletjes 5 minuten laten drogen. Wel goed vasthouden, want de watten mogen natuurlijk niet in aanraking komen met iets anders. Als de 5 minuten verstreken zijn, kun je ze in het zwarte schuimblokje vast zetten op de kaart. De kaart gaat in de envelop en deze gaat op de post. Om te zorgen dat ook echt de juiste informatie wordt opgeslagen, moet je nog wel even de nummer checken onder de streepjescode van de envelop en de kaart.

IMG_9476
En nu is het wachten….

Ben jij al stamceldonor?

Je ziet het hele proces is echt een hele kleine moeite, maar het resultaat kan levens redden. Mocht je je ook willen aanmelden, dan kan dat via de site van Matchis. Ook kun je hier natuurlijk nog veel meer informatie vinden of terecht voor vragen.

13754682_1065956833496558_8079829226563410783_n (1)

Mamachallenge 2016

Andere mamabloggers die deze opdracht hebben uitgevoerd zijn;

* Lotus Writings ging koken voor anderen
* Kreanimo maakte herbruikbare knuffel

Vind alle blogs over de Mamachallenge 2016 op de Mamachallenge Linkparty van MizFlurry

MIjn Mamachallenge 2016 tot nu toe

# 1 Doe een leuke activiteit in de buitenlucht (met je kind)
# 2 Houdt een Beautydag (met of zonder kind)
# 3 Gepikt van Pinterest
# 4 Versturen van echte post
# 5 Picknicken
# 6 Samen koken
#7 Binnenactiviteit buiten
#8 Back to school

Spread the love

10 thoughts on “Mamachallenge #9 – Pay it forward; word Stamceldonor

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.