Over een paar weken start de Kinderboekenweek. Het thema dit jaar is Gruwelijk Eng! Een mooi thema voor een paar lekkere griezelboeken. Daar zijn er natuurlijk verschillende van de te vinden, voor alle leeftijden. Ik heb er al een paar mogen lezen, en ik mag er ook nog een paar weggeven! 

Kinderboekenweek Gruwelijk Eng

Voor de allerkleinste (groep 1&2)

1. Lekker nooit niet bang! – Vivian den Hollander

Lisa en Jimmy zijn lekker nooit niet bang! Of misschien soms toch een klein beetje…? Jimmy zegt van niet. Maar als de logeerhamster van Lisa in zijn mouw kruipt, durft hij hem niet te pakken. Zoef is veel griezeliger dan hij dacht! Lisa vindt een prik krijgen juist best spannend, maar ze is heel flink. En wanneer ze ’s avonds in bed ligt, kan ze niet slapen. Ze hoort een eng getik in haar kamer. Er zit toch geen monster onder haar bed?

Illustrator: Dagmar Stam | Leeftijd ca. 3+ | 32 Pagina’s | ISBN: 978 90 00 35413 9 | Prijs: €5,00

Wat vonden wij ervan? Een leuk boekje over bang zijn voor verschillende dingen. Iedereen is wel ergens bang voor. Door de verschillende hoofdstukken kun je het boekje ook prima in delen voorlezen.

2. De griezeltjes –  Marianne Busser & Ron Schröder

Mees en Moontje moeten naar het kindertehuis van juffrouw Pin. Maar daar hebben ze helemaal geen zin in, want ze hebben het juist zo fijn bij tante Tivoli. Gelukkig neemt het kindertehuis geen zieke kinderen op, dus zorgt tante Tivoli ervoor dat de kinderen de blauw-rode pukkeleritus krijgen…
Maar juffrouw Pin geeft niet op. ‘Dan blijf ik wel logeren tot ze weer beter zijn,’ zegt ze. Mees en Moontje vinden dat maar niets en bedenken een plan. Ze gaan zich als echt griezeltjes gedragen. Zou het de griezeltjes lukken om juffrouw Pin weg te krijgen?

Illustrator: Dagmar Stam | Leeftijd ca. 4+ | 64 Pagina’s | ISBN: 978 90 00 35641 6 | Prijs: € 7,50

Wat vonden wij ervan? De verhaaltjes zijn spannend, maar ook zeer grappig. Het is wel een wat dikker kinderboek, maar door de korte hoofdstukken, prima voor een verhaaltje tussendoor

3. Voor Bot en Botje – Janet & Allan Ahlberg

Bot en Botje laten ’s nachts hun hond uit en willen kleine kinderen of bange oude vrouwtjes de stuipen op het lijf jagen. Maar wat saai, iedereen ligt lekker te slapen… Dus maken ze elkaar maar aan het schrikken, en daar zijn ze gelukkig erg goed in!

Dit boek heeft een Glow-in-the-Dark omslag!

Leeftijd ca. 4+ | 32 Pagina’s | ISBN: 978 90 216 7755 2 | Prijs: €9,99

Wat vonden wij ervan? Leuk boekje om voor te lezen over de nachtelijke avonturen van deze 3 skeletjes, die er ’s nachts op uitgaan. De tekeningen zijn erg mooi en de teksten niet te lang

Voor de eerste lezertjes (groep 3&4)

4. Hond in het huis van Wolf – Sylvia Vanden Heede

Wolf wil naar zee.’Jij past op mijn huis, Hond’, zegt hij. Daar heeft Hond geen zin in. ‘Je moet! Of ik bijt Pup!’ dreigt Wolf. Dus doet Hond wat Wolf zegt. Het is eng in het huis van Wolf.Er kraakt iets. Er piept iets. Er krast iets op de ruit. En iets klopt op de deur…Zou dat Kat zijn?

Speciaal voor beginnende lezers (AVI E3)

Illustrator: Marije Tolman | Leeftijd: 7 jaar | 48 pagina’s | ISBN 9789401444262 | Prijs: €7,50

Wat vonden wij ervan? Leuk boek om zelf al te lezen, maar extra eng om naar te luisteren als mama het heel spannend voor leest.

5. Opa’s griezelige gasten – Vivian den Hollander 

Mila en Tom hebben een fijne oppas-opa. Hij doet altijd leuke dingen met hen. Maar op een dag, als Tom en Mila weer naar opa gaan, schrikken ze van een enorme hagedis die voor het raam zit. Ze rennen achterom, want ze zien opa nergens. Hij blijkt in het schuurtje te zitten en oefeningen te doen. In het schuurtje zien ze nog veel meer bijzondere beesten. Tom is er best bang voor. Om hem van zijn angst af te helpen, laat opa zien dat de dieren helemaal niet eng zijn. Hij laat ze in zijn nek lopen, en de kinderen mogen de dieren zelf vasthouden. Tot er iets gebeurt waar opa heel erg van schrikt. Dit is een AVI-boek, niveau E4.

Illustrator: Saskia Halfmouw | Leeftijd 6-9 jaar | 32 Pagina’s | ISBN 978 90 003 5410 8 | Prijs: €7,99

Wat vonden wij ervan? Leuk boek met mooie tekeningen vol enge dieren. Een heel leuk verhaal om voor te lezen of om zelf al te lezen.

Om lekker helemaal zelf te lezen (groep 5&6)

6. Billy en het geheim onder de trap – Krista Okma

Billy Brandschoon is al twaalf keer verhuisd. Zijn moeder hoopt steeds dat de nieuwe buurt schoner is. Ze krijgt de zenuwen van viezigheid. Wanneer ze een overbuurvrouw met zweetoksels tegenkomt, staat het te koop­bord alweer in de tuin. Alleen wil Billy niet meer verhuizen: zijn nieuwe buurmeisje Rosa is zo leuk dat Billy er gloeiwangen van krijgt, en achter de trapkast hebben ze een geheime kelder ontdekt. Billy en Rosa maken een antiverhuisplan. Gaat het ze lukken om een dertiende verhuizing te voorkomen? Een grappig en absurd avontuur over trapkasten, geheimzinnige deuren en echte vriendschap.

Illustrator: Saskia Halfmouw | Leeftijd 8 jaar | 146 Pagina’s | ISBN 978 90 448 2971 6 | Prijs: €14,95

Wat vonden wij er van? Dit boek is in de zomervakantie mee gegaan en helemaal uit gelezen. Het spannende verhaal zorgde er voor dat er elke avond in bed lekker in gelezen werd.

7. Het grote griezelboek

Van Magere Lat van Astrid Lindgren en De kinderverslinder van Koos Meinderts, tot de bloedstollende horror van R.L. Stine… Deze griezelbundel bevat bestaande en nieuwe verhalen van bekende auteurs en illustratoren. Met verschillende griezelniveaus, van griezel-grappig tot supereng!

Leeftijd 7-11 jaar | 240 Pagina’s | ISBN 978 90 2167 7751 4 | Prijs: €19,95

Wat vonden wij er van? Hét boek om de komende weken lekker uit voor te lezen, vol klassieke verhalen passend bij het thema van de Kinderboekenweek en een mooie aanloop naar Halloween.

Voor de boekenverslinders (groep 7&8)

8. IJzersterke Verhalen – Gruwelijk grappige griezelverhalen – Tosca Menten

Ken je dat verhaal van die vrouw die in de gehaktmolen viel? Of van die tante met een lintworm van drieëndertig meter in haar buik? Of het waargebeurde verhaal van die grafkist waar nog geluid uit kwam? De Lachende Zaag verzamelde negen gruwelijk grappige griezelverhalen, die je beter niet aan je neefje van vier kunt voorlezen, maar waar je per ongeluk toch van in de lach schiet. Aangevuld met afschuwelijke weetjes, ijselijke versjes en gekke geestigheden uit de geschiedenis van de Lachende Zaag.
Gruwelijk grappige griezelverhalen is een verrassende bundel vol gruwelijk grappige griezelverhalen, weetjes, versjes en geestigheden. Om vooral NIET te lezen voor het slapengaan!

Illustrator: Katrien Holland | Leeftijd: 10-12 jaar | 168 Pagina’s | ISBN 978 90 245 7768 2 | Prijs: €7,99

9. Kattensoep – Janneke Schotveld

Boeli logeert met zijn kat Obama bij zijn opa. Er is iets vreemds aan de hand in opa’s buurt: er verdwijnen katten. Samen met opa’s buurmeisje Lucy probeert Boeli het mysterie op te lossen. Wie zit er achter de mysterieuze kattenverdwijningen? En nog belangrijker: wat gebeurt er met de katten? Als ook Boeli’s eigen kat Obama verdwijnt, begint de tijd wel erg te dringen…

Illustrator: Annet Schaap | 76 pagina’s | ISBN 978 90 596 5429 7

Het Kinderboekenweekgeschenk® krijg je cadeau van de boekhandel bij een besteding van tenminste € 10,- aan Nederlandstalige kinderboeken.

Mijn eigen keuze

10. De griezels – Roald Dahl

Meneer en mevrouw Griezel vormen een wel heel bijzonder stel. Ze doen alles om elkaar het leven zuur te maken. Zo stoppen ze Reuzenkribbebijters in elkaars bed en serveren ze levende Kronkelspaghetti als avondeten.

Ook de dieren zitten ze voortdurend in de weg. Meneer Griezel is namelijk gek op vogelpastei en hij droomt al jaren van zijn eigen grote ondersteboven-apencircus. Maar dan nemen de dieren wraak. En hoe!

Illustrator: Quentin Blake | Leeftijd: 7-8 jaar | 80 Pagina’s | ISBN 978 90 261 4395 3  | Prijs: €5,00

Wat vonden wij ervan? Dit is echt een van mijn lievelingsboeken uit mijn eigen jeugd. De relatie tussen de griezels is zo grappig, dat het eigenlijk helemaal geen eng boek is, maar iedereen wel zou moeten (voor)lezen.

Extra tip: Kinderen voor Kinderen – Gruwelijk Eng

Winactie is gesloten

Speciaal voor de Kinderboekenweek mag ik 2 van de bovengenoemde boeken weggeven. De winnaars zijn

Opa’s griezelige gasten – Vivian den Hollander 

Lekker nooit niet bang! – Vivian den Hollander

 Ik zal persoonlijk de winnaar een mailtje sturen. Belangrijk is om binnen 48 uur te reageren op de mail, anders zal ik een nieuwe winnaar trekken.

Doe ook mee met de winactie voor 3x Denksport voor Meiden

Uitgelichte foto van Shutterstock

Advertenties

42 Comments on 10 Tips Gruwelijk Enge Kinderenboeken(week)

 1. Mijn dochter van 8 roept gelijk: de heksen 😱 Ze is een echte boekenwurm en heeft al heel wat boeken gelezen. Opa’s griezelige gasten lijkt haar erg leuk 🙂

 2. Persoonlijk als ouder vindt ik het boek ” IT ” van Stephen King.
  Voor mijn drie kinderen maak ik graag kans op Lekker nooit niet bang! – Vivian den Hollander. ♥

 3. De kinderboekenweek, ik kon er vroeger echt van genieten. Ik doe graag mee voor mijn dochter en zoontje met het 1e boekje. Lekker nooit niet bang! Mijn dochter zit in groep 1-2 en mijn zoontje gaat binnenkort ook naar groep 1 dus dat zou mooi passen!

 4. Ik had dit blog iets eerder moeten lezen. Mocht voor mijn klas kinderboeken kopen. Ik heb er maar 1 van je lijstje. De gruwelijke grappige griezelverhalen.
  Ik zou graag een kans maken om opa’s griezelige gasten te winnen.
  Zou mijn groep 3/4/5 vast leuk vinden.

 5. Leuke boeken zo te zien! De boeken die je weg mag geven lijken me wel wat, mijn kids zijn nog niet zo uit dus ga ik voor het boek: “Lekker nooit niet bang!

 6. De klassieker : Alleen op de wereld vind ik heel spannend en dat moet ieder kind echt gelezen hebben.
  Ik doe graag mee voor mijn kleinzoon, voor het boek: Lekker nooit meer bang. Heb geen Facebook, maar volg je op Bloglovin.

 7. Ik vind Opa’s griezelige gasten – Vivian den Hollander , lijk me erg leuk voor mijn zoontje Nicky 🙂

  De Griezelbus leest hij graag.

 8. Vroeger vond ik de boeken van R.L. Stine altijd heel eng (kan zo even niet op de naam komen, het waren thrillers voor jongeren als ik het goed heb en er nu niet 2 door elkaar haal). Nu vind ik sommige thrillers heel spannend, zoals De kraamhulp van Esther Verhoef.
  Voor mijn kinderen zou ik heel graag Lekker nooit niet bang! Van Vivian den Hollander winnen!

 9. Wij lezen eigenlijk nooit griezelboeken. Dit omdat ik er vroeger zelf niet leuk vond.
  Ik doe graag mee voor het boek opa’s griezelige gasten.

 10. Opa’s griezelige gasten klinkt zo leuk voor onze knul!! Ik vond vroeger de serie kippenvel erg eng maar ook zo leuk! Leuk thema deze kinderboekenweek!

 11. Superleuk deze actie. ik doe mee voor het boek Lekker nooit meer bang. ik was vroeger echt fan van die kleine dunne boekjes van RL stine en de griezelbus vond ik ook te gek! ik volg via bl / fb en ig. liefs melissa

 12. Ik doe graag mee voor het boek ‘lekker nooit niet bang’. Een spannend boek wil ik graag in èèn keer uitlezen, zodat ik weet dat het goed afloopt 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.