De kledingkast van een man ziet er over het algemeen vrij simpel uit; wat broeken, t-shits, trui, misschien een vest of colbert en overhemden, of shirts of hemd??? Hierover hebben wij thuis nog wel eens discussie over. Moet is nu zijn overhemd strijken of noem je dat eigenlijk gewoon een hemd? Om voor eens en voor altijd van de discussie af te zijn, hierbij de uitleg!

Blouse of Overhemd?

Als je gaat google op blouse of overhemd kom je er al snel achter dat hier over flink op los over gediscuseerd wordt en dat men er toch niet echt over eens kunnen raken.

Wikipedia zegt; Een overhemd of kortweg hemd is een kledingstuk voor het bovenlichaam gedragen door mannen. Een vergelijkbaar kledingstuk voor vrouwen wordt bloes of blouse genoemd.

Dat zou ikzelf ook in eerste instantie denken, maar toch kunnen je het in de spreektaal ook hebben over een overhemd. Voor het einde van de 19e eeuw droegen namelijk alleen mannen een blouse en werd dit pas veel later opgenomen in de vrouwengarderobe. Vrouwen droegen deze boven een (lange) rok en later op ook op broeken.

Nu is het verschil tussen een blouse en een overhemd ook wel te zien, want de blouse voor vouwen heeft de knoopjes aan de linkerzijde zitten en bij de mannen zitten de knopjes van het overhemd rechts.

Bloes of Blouse

Bloes of Blouse?

In het Nederlands zeggen we eigenlijk bloes, maar toch schrijven we het op de Franse manier correct, namelijk blouse. Als je het opzoekt in het Nederlands WikiWoordenboek, dan kom je ook het woord bloezen tegen en wil zeggen ‘het bollend overhangen van kledingstukken’. Dit komt omdat je en blouse eigenlijk draagt door het in de broek weg te stoppen en het dan weer een beetje teruggetrokken wordt, zodat het lichtjes opbolt. Tegenwoordig wordt die look vooral met vrouwenmode geïdentificeerd, vandaar dat de blouse een echt vrouwelijk kledingstuk geworden is.

Overhemd of hemd?

Zelf denk ik bij een hemd aan ondergoed, vandaar ook de naam OVERhemd. Je draagt het dus ook als kledingstuk over je hemd heen. Toch wordt een overhemd tegenwoordig ook wel simpel hemd genoemd. En dan noem je een hemd dan weer een ONDERhemd. Snap je hem nog?

Shirt of Overhemd?

Dan tot slot nog de verwarring shirt en overhemd. Mijn vriend zegt dat een shirt een overhemd is zonder borstzakje, maar dat kan ik niet echt terugvinden. Borstzakjes zatten vroeger met name op de   “werk-overhemden”. Zo’n borstzakje is namelijk ideaal om een notitieblokje of pen snel bij de hand te hebben. Vroeger hadden alleen de smoking-hemden geen borstzakje. Maar tegenwoordig vind je bijna veel overhemden zonder met borstzakjes. Dit zijn met name de slimodellen of als je een colbert over je hemd heen draagt.

Draagt jouw man graag een overhemd?

SamenwerkingFoto’s: Olga Rusinova / Shutterstock
Foto borstzakje; Overhemden.com

34 Comments on Mannenkleding; Hemd, shirt, overhemd of blouse?

 1. Mijn man draagt vaak overhemden voor zijn werk, maar zal dit niet in zijn vrije tijd doen, of alleen als we een feestje hebben. Geluk voor mij, want ik ben degeen die moet strijken 🙂

 2. Grappig die achtergrond van overhemden en blouses, ik noem het overigens echt nooit gewoon een hemd, dat is zo’n ding met alleen schouderbanden onder je kleding. Mijn man draagt op werkdagen eigenlijk altijd een overhemd trouwens.

 3. Haha leuke discussie! Is een overhemnd niet eentje die je onder je colbert draagt, wat netter en strakker is en blouse ook los draagt. Bijvoorbeeld?

 4. Ik vin mijn man geweldig in een blouse (overhemd), mag hij altijd wel dragen en ach ik strijk bijna alle kledingstukken dus maak mij het niet uit wat het is. Ik heb er eigenlijk nooit een discussie over hoe je het kledingstuk moet noemen, grappig dat jullie dat wel doe. Vind het ook erg leuk om te lezen en je hebt er een mooi verhaal van gemaakt.

 5. Ik hou niet van het onderscheid man/vrouw en zeker niet bij kleren…
  Ik heb een kameraad, die vaak blouses dragen die perfect voor een man kunnen en ik draag vaak hemden die ook perfect voor een vrouw kunnen.
  Sommigen schrikken dan zelfs vaak dat het toch voor een man is…

  gewoon aandoen wat je leuk vindt en de hokjes achterwege laten! 😉

 6. Hij heeft er een stuk of 140 inmiddels 😉 Ja, echt waar. Optiebeurs, grote banken, andere zakelijke omgeving. Dagelijks – behalve in het weekend – wordt er een overhemd gedragen. Met stropdas. Pak en nette schoenen. Ik vind het heel leuk om te zien. Grappig artikel overigens. Ik gebruik overhemd en hemd door elkaar heen. Terwijl technisch gezien – voor mij – een hemd een onderhemd zou moeten zijn. Maar toch noem je het in winkels weleens een hemd. Afijn. Leuk om te lezen.

 7. Haha, ik heb me dit ook weleens afgevraagd. Maar uiteindelijk is een hemd een onderhemd en een overhemd een overhemd. Snap je? En omdat we in een vrij klein dorpje wonen waar om ons heen nogal plat wordt gesproken is het ook weleens: heb jij dat overhemmetje van mij gezien of zit ‘ie nog in de was.

 8. Ik weet dat het een overhemd is, maar noem het vaak een blouse. Ik wist niet dat dames en heren bloezen verschillen in de opening, weer wat geleerd!

 9. Mijn man is gymdocent, dus draagt voor werk nooit een overhemd. In zijn vrije tijd overigens ook niet, tenzij de gelegendheid ernaar is. Jammer, want ik vind het prachtig staan!

 10. Ik zeg gewoon hemd tegen dit kledingstuk, zowel voor een man als vrouw. Een blouse vind ik net iets anders dan het typische hemden model.
  Mijn vriend draagt regelmatig hemden en ik haat het om ze te strijken haha.

 11. Haha, ik vind dat een man een overhemd (met lange mouwen!) moet dragen. Als tip koop ik vaak via Kledingkopen.nl voor mijn man. Op deze site zie je snel waar je het goedkoopst een overhemd kan kopen. En strijken heb ik hem zelf geleerd! 🙂

 12. Lastig allemaal, die verschillen tussen hemd, overhemd, etc. Ik geloof trouwens dat ‘shirt’ in het Engels wel ‘overhemd’ kan betekenen, maar dat weet ik niet zeker.

 13. Pingback: seidensticker is de marktleider in zakelijke overhemden - My Blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.