Online een oppas zoeken: hoe werkt dat?

Online een oppas zoeken: hoe werkt dat?

Onze wereld wordt steeds digitaler. We bieden ons huis aan via Airbnb, boeken taxi’s via Uber en bestellen ons eten via een app. Waarom onze oppas niet? Wat zijn de voor- en nadelen van het vinden van een oppas online? We bespreken ze in deze blog.

Online een oppas zoeken: hoe werkt dat?

Vroeger hingen we een briefje op in de supermarkt en hoopte je dat er iemand zou reageren. Tegenwoordig doen we dit digitaal. Een oppassite is eigenlijk niets anders dan zo’n bord bomvol met vraag- en aanbodkaartjes.

Voordelen van een oppassite

Eén van de voordelen van een oppassite is dat je in één oogopslag veel gegevens ziet. Je kan zien welke oppassers in jouw buurt beschikbaar zijn, hoeveel ervaring ze hebben en of ze beschikbaar zijn op de dagen dat jij ze nodig hebt.

Nog een voordeel is dat je online alvast kennis kan maken met je potentiële oppas. Je kan berichten naar elkaar sturen om elkaar al beter te leren kennen en om te kijken of er een potentiële match is.

Nadelen van een oppassite

Een nadeel van een oppassite is dat iemand die je niet kent, op je kinderen komt passen. Daarom is het van belang dat, voordat je iemand aanneemt, eerst goed kennis maakt. Als het tussen jullie klikt, kunnen ook je kinderen kennis maken. Zit dat ook helemaal goed? Dan kan je een proefdag organiseren.

Een ander nadeel dat sommige ouders ervaren bij sites waar ze zelf moeten screenen, is dat je niet zeker weet of de ingevulde ervaring klopt. Veel oppassites werken daarom met reviews. Als je van andere ouders hoort de ervaring die ze met deze oppas hebben, voelt dat al vertrouwder.

Shutterstock oor Pixel-Shot

Hoe zoek je online een oppas?

1. Waar ben je naar op zoek?

Maak voor jezelf een schets van je ideale oppas. Ben je op zoek naar een jonger meisje voor in de avonden of een professionele oppas die je kinderen gedurende de dag opvangt en naar de sportactiviteiten brengt? Welke kwaliteiten moet jouw oppas hebben?

Bijvoorbeeld: oppas in Amsterdam, 18-22 jaar, voor op woensdag- en vrijdagavond, woont binnen 10 km, iemand die het niet erg vindt om te koken, liefst met een EHBO-diploma, met referenties.

2. Meld je aan op een oppassite

Meld je aan op een oppassite, zoals Sitly. Vul je gegevens en criteria in. Na het registratieproces krijg je potentiële oppassers in jouw buurt te zien. Hier kan je nog filteren op bijvoorbeeld afstand, beschikbaarheid en referenties. Sla de oppassers die jouw aanspreken als favoriet op.

3. Maak kennis

De oppassers die je hebt opgeslagen kun je een berichtje sturen. Stel je in het berichtje even voor en vertel waar jij naar op zoek bent. De oppas kan hier op reageren en als jullie een leuk online gesprek hebben, kun je haar uitnodigen voor een kennismakingsgesprek. Zorg dat je het kennismakingsgesprek goed voorbereidt en stel vragen waar je antwoorden van wil weten. Hoe zou ze reageren in lastige situaties? Hoe zou zij een oppasdag invullen?

Shutterstock Door Africa Studio

Let goed op je gevoel. Een oppas kan nog zo goed zijn op papier, maar als de klik er niet is, kun je misschien beter verder zoeken.

4. Proefdag

Als laatste controlepunt kun je een proefdag organiseren. Je nodigt de oppas een dag uit waarop jij en je kinderen thuis zijn. Je leidt de oppas eerste even rond en laat de belangrijke dingen zien. Blijf er het eerste kwartiertje bij en ga daarna boodschappen doen of een kopje thee bij de buurvrouw drinken. Zo is de oppas even helemaal alleen met de kinderen, maar ben je toch in de buurt ‘voor het geval dat’. Na een uurtje kom je terug en evalueren jullie samen hoe het is gegaan. Vond zij het goed gaan? Waren er nog punten die ze lastig vond? En misschien nog belangrijker, wat vonden je kinderen ervan?

Vertrouw op je gevoel

Een oppas online vinden is zeker mogelijk en niet moeilijk, maar het kan spannend zijn. Vertrouw daarom constant op je gevoel. Voelt iets niet fijn? Doe het dan ook niet.


De uitgelichte afbeelding is van Shutterstock

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.