Opvoeden Smartphone

Opvoeden & de smartphone: welke regels stel je als ouder op?

Steeds vaker hebben kinderen hun eigen mobiele telefoon. De leeftijd waarop ze deze krijgen lijkt ook steeds jonger te worden. Maar is dat wel verstandig? Heeft een mobiele telefoon geen negatieve invloed op schoolgaande kinderen? Welke regels kun je opstellen en hoe kun je als ouder daar toezicht op houden?

Opvoeden en een smartphone: welke regels stel je als ouder?

Shutterstock door DisobeyArt

De generatie ouders van nu komen vaak voor deze nieuwe keuze te staan: geven we ons kind een mobiele telefoon en zo ja wanneer? Voorheen lag deze leeftijd rond de 13-14 jaar, maar momenteel ligt het meer rond de 11e verjaardag, op het moment dat ze (bijna) naar het voortgezet onderwijs gaan. Een logische keuze, omdat deze kinderen vaak langer moeten reizen om bij hun nieuwe school te komen en een mobiel dan dus handig is om contact te kunnen opnemen met thuis, mochten er problemen blijken te zijn.

Zelf hebben wij onze dochter al een mobiele telefoon gegeven toen ze 10 jaar werd. Ze was daarmee eigenlijk al één van de laatsten van de klas. Die leeftijd van 11,7 jaar lijkt zich ook nu al te verlagen. Bij het geven van een mobiele telefoon komen natuurlijk ook meteen regels.

Vastkleven aan het beeldscherm

Een herkenbaar beeld voor veel ouders met kinderen met een eigen mobieltje; een tiener op de bank, vastgekleefd aan het schermpje. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk goede regels op te stellen. Hiermee voorkom je dat je kind de telefoon te veel gebruikt en/of er verkeerde dingen meedoet. Enkele belangrijke regels, vooral bij jongere kinderen, zijn: hoe lang je kind de telefoon mag gebruiken, wanneer die de telefoon mag gebruiken en hoeveel het mag kosten. Voornamelijk het laatste kan van belang zijn voor jou en jouw kind om te zorgen dat de kosten niet uit de hand lopen.

shutterstock door DisobeyArt

Lees ook Ouderlijk toezicht op de telefoon

Wie betaalt bepaalt

Wanneer kinderen een mobiele telefoon krijgen, zijn het toch vaak nog de ouders die de rekening betalen. Een handige oplossing om ervoor te zorgen dat het niet te duur wordt, is een prepaid telefoon. Hierbij betaal je van tevoren een bepaald bedrag waarvoor je een bepaalde hoeveelheid belminuten, MB’s, enz. krijgt. Om het beste tarief voor jouw kind te vinden, kun je het beste verschillende prepaid vergelijken bij Simyo. Door het gebruik van dit vooraf betalende systeem kun je voorkomen dat jouw kind over de bundel heen gaat en je meer moet betalen. Ook kun je afspraken maken over hoe lang jouw kind over een hoeveelheid MB’s en belminuten moet doen. Zo is het telefoongebruik van jouw kind beter te controleren.

Opvoeden & de smartphone: hoe denk jij erover?


De uitgelichte afbeelding is van Shutterstock

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.