Wellicht heb je de reclame van Center Parcs op de TV al voorbij zien komen. Als ouder zeg je blijkbaar gemiddeld 27x nee tegen je kinderen. Maar ja tegen een heleboel andere dingen in je leven, waar je geen zin in hebt. Center Parcs vroeg of ik de uitdaging aan wilde gaan om vaker ja te zeggen tegen mijn meiden voor de dingen die er toe doen.

Hoe vaak zeg jij ja tegen je kind?Toen ik moeder werd, nam ik mij voor om spaarzaam het woord Nee te gebruiken tegen mijn kinderen. Ik zou ook niet altijd ja zeggen op alles, maar zoals dat zo mooi heet “pick my battles”. Dat ging de eerst jaren heel goed. De meiden waren natuurlijk ook nog jong en hadden nog niet zo erg een eigen menig en idee over de gang van zaken. Misschien scheelde het dat ik 2 meiden heb, maar zo vaak nee hoefde ik ook niet te verkopen.

Lees hier over de “Battle” die ik liet liggen: Mijn kinderen slapen in de kleren voor morgen

Altijd snoep en je zin krijgen

Natuurlijk betekend geen nee zeggen tegen je kinderen, ook niet meteen dat ze alles maar mogen. Zodra ze konden praten, begonnen de vragen; “mama, mag ik… / ik wil… / gaan we naar…” Daarop kan het antwoord niet altijd ja, zijn, maar hoeft ook niet meteen nee te zijn. Veel vragen kun je nog een beetje ontwijken met antwoorden als “eerst een boterham eten”, “vraag maar voor je verjaardag” en “vraag maar aan je vader”

shutterstock Melinda Varga

Nee Nee Nee

Helaas merk ik dat ik de laatste tijd steeds vaker toch al snel naar het antwoord Nee grijp. Misschien komt het omdat ik teveel aan mijn hoofd heb, ik altijd dezelfde vragen krijg (nee je mag nog steeds geen snoep als ontbijt) of gewoon niet geluisterd heb en al nee heb gezegd, zonder er bij na te denken. Ik beken het maar gewoon; ik zeg zeker minimaal 27x nee per dag.

shutterstock Melinda Varga

More Yes

De reclame van Center Parcs deed mij al realiseren dat ik inderdaad te vaak het woord nee aan mijn kinderen verkoop. Ook kwam ik de mooi blog Nee = nee, maar het kan ook anders van kindercoach Petra op de Website4Mama. Hierin legt zij mooi uit wat het gebruik van het woord nee eigenlijk met kinderen doet. Met het antwoord nee, veeg je het plan van jouw kind in een keer van tafel, zonder verdere uitleg. Wie zou daar nou niet verdrietig of boos van worden. Dat kwam wel even bij mij binnen, moet ik eerlijk zeggen

shutterstock Melinda Varga

De uitdaging

Om hun campagne daad bij het woord te voegen, stuurde Center Parcs mij deze week 2 T-shirts toe. Op deze T-shirts konden ik samen met mijn meiden een afspraak maken. Als jij ja zegt tegen samen…., dan eet ik een paar van die vieze spruiten van je of 0,2 gram minder snoep. Gelukkig hebben de meiden wel geluk met deze afspraken, want spruitjes lust ik ook niet en 0,2 gram minder snoep overleven ze ook wel 😉

Maar natuurlijk ga ik deze uitdaging graag met ze aan. Beide mochten zelf verzinnen wat er op de stippellijntjes moesten komen te staan. Vervolgens konden we onze afspraak bezegelen door allebei een handtekening eronder te zetten.

   

Grote Zus koos voor samen slijm maken, want dat is iets wat ik inderdaad steeds heb uitgesteld, vanwege de mogelijke rommel die het geeft. Dat was niet zo moeilijk, want de ingrediënten hadden we ook niet in huis. Deze heb ik uiteraard nu meteen bij elkaar gezocht.

Kleine Zus wist ook meteen wat ze op het T-shirt wilde schrijven. Als we van de BSO of supermarkt naar huis fietsen, komen we langs een speeltuintje. Heel vaak kwam dan de vraag of ze er mochten spelen. Tot mijn spijt moet ik toegeven, dat mijn antwoord altijd nee is. Nooit tijd, op weg naar huis, boodschappen bij mij of slecht weer. Uiteraard zullen we ook dit weekend een bezoekje brengen aan de speeltuin.

Winactie – Zeg ja tegen de dingen die er toe doen

#moreyes Center Parcs

Ga jij dit weekend de uitdaging met ons aan? Center Parcs heeft 10 T-shirts voor degene die op Instagram een foto post waarop jij laat zien, waarop jij tegen je kinderen ja hebt gezegd. Gaan jullie samen koekjes bakken, vissen of ook naar die speeltuin waar je normaal altijd snel langs fietst? Deel je foto met ons en gebruik daarbij de #moreyes. Vergeet niet @mamasliefste en @centerparcsnld te raggen, zodat een berichtje krijgen als je je foto online hebt gezet.

Uitgelichte foto; Shutterstock – 4 PM production
Tekeningen; Shutterstock – Melinda Varga

Samenwerking

32 Comments on Hoe vaak zeg jij ja tegen je kind? + winactie

 1. Ik heb vandaag mijn kids met hun vader een week samen op wintersport laten gaan. Omdat ze het alle drie heel erg verdienen. Als dat geen vorm van ja zeggen is. Maar inderdaad de reclame van Centerparcs zet wel toe tot nadenken.

 2. Leuke actie en je gaat er inderdaad over nadenken. Ik vind echt dat mijn meiden veel mogen, haha, maar heb nog nooit geteld hoe vaak eigenlijk “nee” zeg. Vaak zeg ik iets anders ipv “nee”, bijvoorbeeld: “dat doen we morgen” of “we kijken straks wel even” Werkt ook als een trein, haha 😉

 3. Leuke campagne! Kinderen heb ik wel nog niet maar als ik kijk naar mijn opvoeding. Mijn ouders hebben mij heel goed opgevoed. Ik kreeg veel maar er werd ook veel ‘neen gezegd. En zo leer je ook dat je niet alles kan krijgen in het leven.

 4. Wat een heerlijke post. Ik gamorgen maar eens na hoe vaak ik nee zeg tegen mijn spruit van 5. Vermoedens zijn dat het ook rond de 30x per dag ligt.

  Tijd voor verandering dus!

  • Mee eens; je hebt nee en nee. Ik zeg ook best wel eens nee als ik geen zin heb in iets. Maar altijd ja zeggen betekent ook niet onbeperkt snoep en dat alles maar mag. Ergens een middenweg zoeken dus

 5. Vaak hebben kinderen inderdaad meer nodig dan een ja of een nee. Het is goed dat je zegt dat ze bvb. snoep mogen als ze hun boterhammen opeten. Een voor wat, hoort wat systeem!

 6. Ik kijk geen tv reclames, dus ken de reclame van CenterParcs niet. En ik doe niet aan Instagram, maar toevallig zei ik vanochtend ook ‘ja’ tegen mijn peuter die graag naar het speeltuintje naast de supermarkt wilde (waar we nog nooit gespeeld hadden). Eigenlijk heel leuk om soms zoiets te doen.

 7. Wat een mooie actie van Center Parcs! Ik heb zelf geen kinderen dus vindt het lastig om te bedenken hoe ik het zou aanpakken met mijn kinderen. Maar het idee van een tussenweg en ‘voor wat hoort wat’ vind ik goed!

 8. Hele goede campagne, zag het veel voorbij komen op Instagram. Zet me wel aan het denken, ik zeg ook veel te vaak nee. Eigenlijk best sneu, veel dingen kunnen prima, mama moet niet altijd zo moeilijk doen 😉

 9. De reclame heb ik nog niet gezien, is er misschien niet in België?

  Mijn probleem is niet het nee-zeggen maar het ja-zeggen. Ik zou best een keertje vaker nee mogen zeggen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.