Als moeder van twee dochters zie ik natuurlijk veel van mezelf terug. Niet alleen mijn uiterlijke kenmerken maar ook mijn karaktertrekjes. Dit maakte mij nieuwsgierig, zeker nadat ik onlangs las in de Ouders van Nu las dat de intelligentie altijd wordt overgedragen van moeder op dochter. Dit maakte me nieuwsgierig naar de herkomst hiervan. En besloot hier een blog aan te wijden. Want hoe zit dat dan precies, die kenmerken. Ik ben er eens ingedoken en dit is wat ik erover gevonden heb.

Zo moeder zo dochters

De slimheid hebben ze van mama

Wij vrouwen weten het natuurlijk al lang, ondanks dat onze lieve mannen ons wel eens anders doen geloven – dat onze kinderen de intelligentie erven van hun moeder. En dat is ook via onderzoek bewezen. Intelligentie wordt namelijk via de x chromosomen overgedragen. Nu heeft de  vrouw twee X chromosomen en een man heeft een X en een Y chromosoom. Je zou dan zeggen dat de overdracht dan ook via de vader zou kunnen gaan maar dit is toch niet waar. Er is namelijk uit een grootschalig onderzoek gebleken waarbij 12 duizend mensen werden ondervraagd, hieruit bleek de IQ overdracht altijd via de genen van de moeder kwam.

Naast de X factor van mama zijn ook en milieu- en culturele invloeden doorslaggevend zijn.
Hierbij spelen een veilige leefomgeving een mogelijkheid tot het aanbieden van leerkansen een grote rol. Dit kan dan misschien ook wel een beetje naar ons worden toegeschreven, als de soms (over) bezorgde moeders worden toegeschreven 😉 

Wij willen immers altijd het beste voor onze kinderen en zijn geneigd om alle beren op de weg vakkundig op te ruimen. Alhoewel dit natuurlijk niet altijd even goed is. Blijkt ook deze veilige omgeving in een prikkelend eomgeving erg bij te dragen aan de intelligentie van je kind. Dus wel en moederlijke eigenschap waarmee we dit bereiken.

Zo’n onderzoek kan je trouwens ook zelf doen, door een DNA test bijvoorbeeld, waarbij kan je zelf bekijken hoe je genetisch materiaal eruitziet.

Verbaal en goed in taal

Dat mijn twee dames net als mama heel goed kunnen kletsen is ook geen verrassing voor mij natuurlijk. Deze genen die dus zorg dragen voor je IQ, zorgen ook voor de ontwikkeling van de anatomische en functionele delen van het zenuwstelsel. Wat tevens een sterke stimulans vormt voor de ontwikkeling van de taal. Dit zou dan ook goed verklaren waarom vrouwen beter zijn in het verbale aspect en dat mannen beter overweg kunnen met wiskundige en cijfermatige vraagstukken.

Mama, je lijkt steeds meer op mij

Net zoals Stef Bos ooit zong over zijn vader, zouden mijn meiden dit lied later op hun manier misschien aan mij toe kunnen dichten. Want naast de karaktereigenschappen worden ook de uiterlijke kenmerken van moeder op dochter doorgegeven, Vooral de manier zoals huid zich ontwikkelt is voor 60% erfelijk bepaald. Nu is de levensstijl hierin natuurlijk erg belangrijk. Dus laten we hopen dat mijn meiden een gezonde levensstijl blijven hanteren. Zodat die andere 40% er niet bij opgeteld kunnen worden vanuit die hoek.

Maar dit is dus alvast goed nieuws voor mijn dochters, want ondanks dat ik net veertig ben geworden zou je dat helemaal niet zeggen toch 😉

Foto’s door Yuganov Konstantin / Shutterstock

46 Comments on Zo moeder zo dochters

 1. Leuk om te lezen. Zeker omdat ik weleens versteld sta van de intelligentie van onze oudste peuter. Kan ik dan vanaf nu mooi de verantwoordelijkheid voor opeisen 😊

 2. Leuk, hier zeg ik altijd het is in ieder geval duidelijk dat hun vader echt hun vader is aangezien ze beide zijn erfelijke ziekte hebben overgenomen. verder zie ik in mijn oudste zoon echt mezelf helemaal terug, qua uiterlijk als karakter.

 3. Wat leuk om te lezen! Ik hoop toch ook dat die van ons iets van pappa meekrijgen, want die is in heel veel dingen er goed wat ik ook wel benijd.

 4. Fijn om te horen dat je dit hebt uitgepluist. Minder om te horen dat ze hun kennis van de moeders krijgen 😉 Ik denk dat je nog meer gaat herkennen bij je dochters in de jaren die nog komen.

 5. Leuk om hier een blog aan te wijden! En leuk om te lezen. Ik ben benieuwd of ik later ook dochter(s) (kan) krijg(en) en zo ja op wie ze qua innerlijk en uiterlijk dan het meest zullen lijken.

 6. ik ben 46 en heb amper rimpels, mijn 2 intelligente dochters konden het dus slechter treffen 🙂 Maar even serieus, ik merk wel dat hoe ouder ze worden, ik steeds meer van mezelf in hen terug zie

 7. Ik ben bijna een exacte kopie van mijn moeder in ieder geval…. Mijn zus dan weer mijn vader, dus ja….

  Mijn ouders waren beiden heel intelligent en qua IQ zeker aan elkaar gewaagd. Dus daar doe ik geen uistpraken over.

  Ik moet wel toegeven dat ik, nu ik over moet gaan op eiceldonatie, me af en toe wel afvraag hoe dat gaat zijn…. Mijn kind kan niets van mijn hebben by nature…. natuurlijk wel by nurture en ik denk eigenlijk dat dat veel meer doet dan de genen….

 8. Leuk om te lezen. Ik heb 3 dochters. Ze hebben alle drie een totaal ander DNA pakket (adoptie) enz. Ze zijn totaal verschillend maar hebben ook zeker trekjes van mij overgenomen

 9. Wat een interessant onderzoek ook. Dat de uiterlijke kenmerken worden overgedragen zou je bij mijn kinderen niet zeggen haha. Ze lijken totaal niet op me. Maar qua intelligentie vind ik dat wel een prettig gegeven. Al klinkt dat misschien wel erg naar, zo bedoel ik het uiteraard niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.