Pinkeltje Dag Spoorwegmuseum

Met Pinkeltje naar het Spoorwegmuseum in Utrecht

Afgelopen weekend stond een bezoek op het Spoorwegmuseum in Utrecht in de agenda. Ondanks het mooie weer besloten we toch te gaan, want we waren namelijk uitgenodigd om een bijzondere dag in het Spoorwegmuseum bij te wonen. Ter ere van de uitgave Pinkeltje in het Spoorwegmuseum, was er een speciale Pinkeltje Dag. Nu hebben mijn kinderen geen idee wie Pinkeltje is, maar ik ben er als kind veel uit voorgelezen en wilde ze graag kennis laten maken met dit leuke museum en de kabouter.  

Pinkeltje Dag Spoorwegmuseum

Voor mijn meiden was het bezoek aan het Spoorwegmuseum de eerste keer. Het zijn wat dat betreft echte meiden en hebben niet zoveel met voertuigen, al vinden ze reizen met de trein altijd wel een feestje. Zelf was ik er ooit wel eens geweest in het Spoorwegmuseum, al was dat voor het Allerhande Kerstfestival. Toen had ik al wel gezien, dat dit alles behalve een saai museum was.

Het Spoorwegmuseum

Bij binnenkomst in het Spoorwegmuseum zie je al meteen de mooie vertrekken van dit oude treinstation. Er is bijvoorbeeld de speciale wachtruimte te zien voor de koninklijke familie, vol pluche. In een grote kast langs de muur staan verschillende koffers en kisten uit de vorige eeuw opgestapeld. In sommige zit een spiekgaatje en laat je mooie toverachtige tafereeltjes zien.

Het fijne van dit museum is, is dat het zeer ruim is opgezet. Deels natuurlijk omdat je treinen niet zomaar in een vitrine kwijt kan, maar ook omdat het museum zowel binnen als buiten de treinen heeft staan. Sommige trein van deze mag je ook van binnen bekijken. Kinderen kunnen naar hartenlust tussen de treinen door rond rennen. In een oude remise vind je ook het restaurant en museumwinkel.

Naast heb bekijken van de verschillende soorten treinen door de jaren heen, zijn er ook veel leuk attracties en een theater waar je meer wordt meegenomen langs de geschiedenis en je alles wordt vertelt over de werking van treinen. Zo daalde we af in een kolenmijn en kwamen terecht in een echt mijnstadje. Hier werd in de werkplaats de eerste trein gebouwd. Via een audio-tour konden we getuigen zijn van de eerste treinrit in 1839 van de Arend tussen Amsterdam en Haarlem.

Ook hebben we plaatsgenomen in een stimulator, waar je de trein zelf mocht besturen. Iedereen kreeg een taak en we moesten zorgen dat we niet uit de bocht vlogen. We reden via een tijdmachine van de alpen naar het Wilde Westen en werden daarbij ook nog geraakt door de bliksem. Daar was allemaal zo echt, dat Grote Zus het best wel een eng ritje vond. Gelukkig reed er buiten een mini trein van de NS rondjes en daar konden de meiden geen genoeg van krijgen.

Pinkeltje in het Spoorwegmuseum

In zijn nieuwste boek brengt Pinkeltje ook een bezoekje aan het Spoorwegmuseum. Wanneer hij en zijn vrienden zich moeten verstoppen in een oude posttrein, vindt Pinkeltje een vergeten brief. Hij maakt de envelop open en ontdekt dat het een bericht is voor een mysterieuze dame. De brief had al in het jaar 1952 bezorgd moeten worden… in Istanboel! Samen met zijn vrienden bedenkt Pinkeltje een plan: ze gaan hem alsnog bij deze mevrouw afleveren. Maar hoe krijgen ze dat voor elkaar? Zonder het goed en wel te beseffen, storten ze zich in een groots avontuur: een spectaculaire treinreis, aan boord van de Oriënt-Express – terug in de tijd!

Wie dacht dat de verhalen van Pinkeltje stoffig zijn en alleen nog te vinden op zolder bij opa en oma, heeft het mis. Dick Laan, de schrijver van de Pinkeltje boeken, is al bijna 45 jaar geleden overleden, maar de afgelopen jaren zijn er postuum nog 4 nieuwe Pinkeltje boeken uitgebracht. Hierin bezoekt Pinkeltje steeds een bekende attractie in Nederland. Zo beleefde al avonturen in de Efteling, Dolfinarium en het Rijksmuseum. Deze nieuwe boeken zijn wel wat vlotter geschreven voor de jonde lezertjes van nu.

Pinkeltje Dag in het Spoorwegmuseum

Ter ere van zijn laatste boek, organiseerde het Spoormuseum afgelopen zondag een Pinkeltje Dag. Pinkeltje-illustrator Arne van der Ree gaf tekenworkshops aan de aanwezige kinderen en hun ouders. Hij leerde ons hoe we het beste een tekening kun opzetten met potlood om deze dan later verder uit te werken met stift. Na afloop van de workshop was er natuurlijk ook de mogelijkheid het nieuwe Pinkeltje boek door hem te laten signeren.

Deze leuke dag sloten we in stijl af met een treinritje naar huis. Dit kan direct vanuit het museum naar Utrecht Centraal en zo verder naar huis. Dit was meteen een mooie gelegenheid om te beginnen in het nieuwe avontuur van Pinkeltje.

Ook benieuwd naar dit boek? Hij is verkrijgbaar in de boekenwinkel of op Bol.com

Heb jij wel eens een boek van Pinkeltje gelezen?

Spread the love

12 thoughts on “Met Pinkeltje naar het Spoorwegmuseum in Utrecht

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.