“Niet spelen met je eten” werd er bij ons thuis altijd aan tafel gezet. “alleen poezen doen dat”. Maar met het nieuwe spel De Reis van 5 is dat nu juist wel de bedoeling. Spelenderwijs leren kinderen kennis maken met voeding waar ze in eerste instantie niet zo dol op zijn. Wij mochten een spel uitproberen en ik mag daarbij ook eentje weggeven.

De Reis van 5; spelen met je eten aan tafel

De Reis van 5

In veel gezinnen is het een bekend probleem. Je wilt graag dat je kinderen gezond eten en ’s avond zonder al te veel gedoe hun bordje leegeten. Helaas gaat dat niet altijd even soepeltjes. Merel, alias Kapitein Stuurboord, en Brenda, alias Kapitein Bakboord kozen voor de speelse aanpak. Zij ontwierpen het spel De reis van 5. Met een knipoog natuurlijk naar de Schijf van 5 van het Voedingscentrum.

Tijdens het spel ‘De reis van 5’ gaan kinderen als piraat de wereld over. Vechten met slangen van druiven en plukken fruit uit een prikkende komkommercactus. Op deze manier helpt het spel kinderen spelenderwijs gezond te laten eten.

Het spel

reis van 5 inhoud

Het spel zit verpakt in een heuse metalen schatkist met landkaart, ontdekkings- en schatkaarten, vlaggetjes, mini schatkist met munten, beloningskaarten en piratencontract. Ook zijn er 2 handleidingen; eentje voor kinderen met een duidelijke uitleg van het spel en eentje voor volwassen. In de handleiding voor de volwassen vind je ook alle recepten.

Het doel van het spel is om het met het hele gezin weer gezellig te maken aan tafel. Je kan het spel spelen met 2 of meerdere piraten. Er zit geen maximum aan en iedereen kan dus meedoen, ook als er vriendjes of vriendinnetje mee eten. Je hoeft het spel ook niet elke dag te spelen tijdens het eten, maar geadviseerd wordt om het 3x per week te doen. Dit staat gelijk aan het uitspelen van 1 schatkaart. In totaal zijn er 15 schatkaarten, dus je kunt het over 15 weken uitspreiden.  Op 1 schatkaart staan 3 verschillende soorten maaltijden om het spel tijdens te spelen; ontbijt, lunch, avondeten of een tussendoortje.

Reis van 5 - piratencontractOm te beginnen moet het piratencontract in gevuld worden. Hierin beloven alle spelers dat alle leuke, uitdagend en spannende piratenopdrachten ook gespeeld zullen worden. Ook als het iets spannend of moeilijk is, iedereen zal het toch proberen. Verder spreek je hierin af wat de beloningen zullen zijn voor de verdiende goudstukken.

Reis van 5 - ontdekkingskaartWanneer je begint met spelen, trek je een willekeurige schatkaart van level 1 en bekijk welke route je moet volgen. In de ouderhandleiding vind je de bijbehorende informatie per schatkaart, zoals heel handig ook de boodschappenlijstjes. Omdat je het spel als vervanging van een maaltijd speelt, hoef je dus ook niet apart te koken. Elke ronde duurt ongeveer 15 minuten.

Wanneer jij als piraat de schatkaart trekt die op het plaatje staat, ga je als eerste de ontdekkingskaart Nieuw-Zeeland spelen. Voer de opdracht uit en verover zo Nieuw-Zeeland.

Dit is een voorbeeld van een tussendoortje, maar met De Reis van 5 kun je inspelen op alle maaltijdmomenten. Hieronder zie je een paar andere voorbeelden van opdrachten uit het spel

Als je de piratenopdracht goed hebt uitgevoerd, krijg je een goudstuk. Iedere piraat die meespeelt verdient 1 goudstuk per opdracht. Deze kunnen bewaard worden in het schatkistje, zodat je kan sparen voor de afgesproken beloning.

Wereldkaart

Heb je de opdracht op de ontdekkingskaart gedaan, dan heb je een nieuw land ontdekt. Steek de vlag van het land daarna in het land dat je veroverd hebt op de landkaart. Volg verder de route op de volgende ontdekkingskaart en speel de schatkaart helemaal uit. Probeer elke week 1 schatkaart uit te spelen. Als je level 1 hebt uitgespeeld dan ben je matroos op het schip. Na het behalen van level 2 ben je een echte stuurknecht en wanneer je level 3 hebt uitgespeeld dan ben je kapitein geworden van je eigen schip!

Wat vonden wij er van

Wij hebben het spel al een paar keer gespeeld. Als moeder, dietist en Bento-liefhebber is het zeker een aanwinst in ons gezin. De kinderen vinden het spel erg spannend en voeren de opdrachten graag uit. Natuurlijk is zit er wel eens iets tussen wat ze niet lusten, maar daarin laten ze zich dan niet kennen en proberen het toch. Uiteindelijk gaat het daarom en mag je best wel eens iets ook niet lekker vinden. De handleiding voor ouders vind ik erg prettig en de maaltijden zijn niet al te moeilijk om te maken of met ingewikkeld ingrediënten. De meiden helpen dan ook graag mee. Spelen met eten was nog nooit zo leuk.

Winactie De Reis van 5

Van de makers van De Reis van 5 mag ik een spel twv €49,95 weggeven en de winnaar is

Winnaar Reis van 5

De winnaar zal ik persoonlijk een mailtje sturen. Belangrijk is om binnen 48 uur te reageren op de mail, anders zal ik een nieuwe winnaar trekken.

Doe ook mee aan de winactie van zaterdag en maak kans op het My Little Pony kasteel

71 Comments on De Reis van 5; spelen met je eten aan tafel [winactie gesloten]

 1. Had er nog nooit van gehoord maar wat een leuk ‘spel’. Ik doe graag mee. Momenteel is mn driejarige in een fase waarin ze ‘niks’ lust. Al spelend lukt het me dan om er iets in te krijgen. Zoals romanesco, dat wordt hier kerstboompjes eten genoemd. Zelf lust ik echt geen vis…

 2. Wat een leuk spel. Ik heb echt waardeloze eters thuis op het moment. Ben echt hopeloos, nou ja bijna dan. Wat ze echt iet lusten? Nou ik heb er 1 die lust geen patat, en ik heb er ook 1 die lust geen pasta. Verder lusten ze wel allemaal graag een droge boterham. Het is om gek van te worden, dus…Ik doe graag mee!

 3. Ben hier wel erg nieuwsgierig naar! Spelen met eten! Spruitjes vinden we hier eigenlijk allemaal niet lekker. Mijn zoontje is sowieso met het avondeten een moeilijke eter, vooral met groentes.

 4. Super leuk ik doe graag mee…

  Je kunt beter vragen wat mijn dochter wel eet.. namelijk pasta en lasagna.. voor de rest amper iets helaas..

  Facebook: An Na

 5. Goh, ik wist niet dat dit spel bestond! Wat een leuke manier om met (gezond) eten bezig te zijn. Vooral met onze jongste dochter Hannah is het nogal eens strijd. Het liefst eet ze de hele dag zoetigheid en laat ze haar melk vaak staan. Ze houdt niet van boontjes, rijst en yoghurt en zo kan ik nog wel even door gaan… Help, gezelligheid aan de eettafel gewenst! 😉

 6. Mijn dochter jalou lust op zich wel veel. Maar nu nog iets nieuws proberen dat doet ze niet. Siebe daarin tegen eet echt bijna niks. Aard en vlees en wortels. Maar verdere groente nee. Rijst nee. Pasta mat saus nee.

 7. Wat een gaaf spel zeg! hier lusten ze echt geen spruiten, wat raar is want ze hebben het nog nooit gegeten 😉 Toch staat in elk vriendenboekje dat ze dit niet lusten.

 8. Wat superleuk. De kinderen lusten geen spruitjes, zuurkool, mosselen en champignons. De structuren zijn raar in hun mond. Misschien dat dit gaat helpen om meer te proeven en te eten. Leuk idee zeg.

 9. Hey, wat leuk! Mijn kind lust gelukkig best wel veel, alleen komkommer gaat er bij hem echt niet in! Bij ons gaat de challenge meer om de mate van snelheid waarin wordt gegeten :)! Ik doe graag mee!

 10. Wat een geweldige uitvinding zeg! Mijn zoontje lust echt geen sperziebonen, dus wie weet lukt het met dit spel. Ook qua fruit is hij wat eenkennig, appel en banana, dus ook daar valt winst te halen, ik doe dus heel graag mee

 11. Geweldig! Ik heb thuis een ‘alleseter’ (als je niet snel genoeg bent met klokhuis en al…) en een ‘lust ik niet’ voordat er ook maar geproefd is.
  We zijn momenteel een proef aan het doen om meer te proeven, maar erg leuk is dat lang niet altijd 🙂 Ik maak dus heel graag kans!

  Oh, en als antwoord op je vraag wat we echt iet lusten… Witlof (ik) spruitjes (kleuter) en nog onbekend 😀 (peuter).

 12. Oh wat leuk zeg; ik doe zeker wel mee. lekker origineel dit. onze elise van 6 houdt in het algemeen niet van groenten, alleen komkommer vindt ze lekker. onze jarno lust veel meer, bijna alles, maar juist geen komkommer haha.

 13. Oze dochter is geen makkelijke eter: alle groenten leveren problemen op en spaghetti bijvoorbeeld is ook geen success. Zelf ben ik niet bepaald gek op bloemkool…

 14. Mijn man is een waardeloze eter! Nee grapje, haha. Hij doet echt z’n best. Onze baby komt pas in januari dus doe deze keer nog even niet mee aan de winactie, maar wát een leuk spel! Ik zou dit zeker aanschaffen als die uk van mij moeilijk gaat lopen doen. Denk echt dat het werkt, ook met dat ondertekenen van het contract enzo. Vinden kindjes helemaal mooi natuurlijk! En pa en moe dan ook.

 15. Wat een geweldig spel. Lijkt me leuk om dit te proberen, en hopelijk doen onze zoons dan ook enthousiast mee 🙂

  Wat er niet gegeten wordt? Onze oudste zoon (10) eet eigenlijk alles wel, althans probeert. De jongste (5) roept echter al jaren dat hij als hij jarig is geweest groenten gaat eten. Ik weet niet welke verjaardag hij bedoelt, maar de keren dat hij groenten eet, zijn per jaar op 1 hand te tellen…

 16. onze oudste neefje eet bijna niets en vindt wortelen niet lekker
  onze jongste neefjes lust bijna alles en eet ook goed maar rode kool eet ie echt niet.
  het zijn broertjes dus voor hun en vooral voor de oudste zou het spel goed uitkomen want die kan tot grote ergernis van zijn ouders heel lang aan tafel zitten tot zijn bordje waar misschien 5 hapjes op liggen leeg is.

 17. Ik zal hem cadeau doen aan de logopediste (preverbale) die ons met zoveel liefde en passie helpt. Zo kan ze veel kinderen kennis laten maken met dit spel.

 18. Wat een gaaf spel!! Dit sluit ook aan bij een ouderavobd bij ons ons op het kinderdagverblijf begin 2018, leuk om die dan te verloten on de ouders🤗

 19. Een gedroomd geschenk voor onze twee jongste kindjes, allebei bijna jarig bovendien! Zoontje lust geen tomaten en dochtertje geen aardappelen!

 20. Wat een origineel en leuk cadeau. Lijkt me erg leuk om samen met onze tweeling te spelen! Om allerlei nieuwe dingen te ontdekken en proeven!

 21. Wat een leuk spel, mijn jongste is hier nog veel te klein voor, maar mijn oudste is een heel moeilijke eter, dus wie weet zou dit werken. Hij eet eigenlijk bijna geen groente en vlees zomaar.

 22. Leuk spel.
  Wist niet dat dit spel er ook was.
  Ben een spelletjesoma en heb nooit genoeg aan spellen in huis.
  Mijn kleinkinderen spelen ook graag een leuk spel.
  Wat ze niet lusten, net als ik vroeger als kind: SPRUITJES.
  Dat vinden ze zó vies, dus dat zet ik maar nooit op tafel.
  Graag doe ik mee en volg je op bloglovin.

 23. Wat een geniaal spel! Mijn dochter is in een enorme ‘ik lust dat niet’-fase en misschien kan dit spel ons hierbij wel helpen. Vroeger lustte ze eigenlijk alles, nu gaan zelfs aardappelen enzo er amper in. Mijn zoontje lust geen prei.

 24. wat een gaaf spel.
  mijn bonusdochter lust absoluut geen brocoli, als ze het bij ons op de borden ziet liggen en de geur ruikt moet ze al overgeven

 25. Dit is echt een goed idee. Niet gewoon het eten een beetje opleuken maar met drie keer per week echt een structurele aanpak. Mijn dochter van bijna zes durft steeds meer te proberen, dit spel zal haar pogingen echt belonen. Mijn zoon is bijna drie en eet bijna geen groente. We weten zeker dat hij het wel lust dus dit stoere spel zal hem over de drempel helpen.

 26. Dit zou goed van pas komen voor mijn zoontje Gijs. Hij eet op dit moment veel dingen niet: geen pasta, geen champignons, veel groentes niet … We zouden hier graag een positieve draai aan geven.

 27. Dag Fleur,

  Ik zie op de site van de reis van vijf dat er alleen dit weekend een flinke korting wordt gegeven. Misschien kun je de winnaar van het spel al in dit weekend bekend maken, zodat je nog de mogelijkheid hebt om van die aanbieding gebruik te maken als je niet gewonnen hebt?

  Cornelis

 28. Ik doe graag mee. Mijn oudste eet heel moeilijk. En wil niets proberen. Het is hier letterlijk pizza patat pannenkoeken brood. Haar zusje van 2 kopieert. Dus nu heb ik 2 meiden die niets van groente eten en de oudste ook geen fruit. Ik ga nu met haar naar het jgt in de hoop dat zij tools hebben om ons te helpen…als ze maar wil proberen. Ik hoop te winnen en wie weet helpt dit haar om haar angst en koppigheid te overwinnen. Eten moet leuk zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.