Ik breng mijn kinderen elke dag op de fiets naar school. Soms fiets ik daarna meteen door naar mijn werk, dwars door de stad. Onderweg kom ik een heel scala aan moeders op de fiets tegen. Allemaal op een andere fiets en een andere bestemming. Ik ben benieuwd in welke mama op de fiets jij je herkent.

De mama's op de fiets die ik in de stad tegenkom

De Bakfiets-mama’s

Wie kent ze niet. Bij ons op het schoolplein staat het vol met bakfietsen. Vaak brengen deze moeders een om meerdere kinderen naar school en vaak gaat er dan ook nog weer eentje mee terug naar huis. De bakfiets is ideaal voor het vervoeren van meerdere kinderen. Zelf heb ik er ook eentje en gebruik hem nu wel minder dan vroeger. Nu de meiden groter worden fietsen ze zelf naar school en ben ik sneller op mijn gewone fiets met achterop-zitje. Maar als ik boodschappen ga doen, neem ik hem toch graag mee. Om 9.00 zie ik dan ook veel van de bakfietsen voor de supermarkt staan.

Bakfiets-mama's op de fiets

De koffiedrinkende-mama’s

Onder deze groep mama’s schaar ik mij ook graag. Als ik niet hoef te werken, fiets ik graag met andere koffie-drink-mama’s richting de stad voor een kop koffie en om even bij te kletsen. Deze moeders hebben dan vaak ook geen haast en beginnen hun uurtje-voor-zichzelf al op het schoolplein. Daarna fietsen ze gezamenlijk op hun mama-fietsen door naar het dichtstbijzijnde koffietentje. Op de dagen dat ik moet werken, passeer ik ze, met enige jaloezie graag zo snel mogelijk omdat ze mij te langzaam fietsen.

koffiedrinkende-mama's op de fiets

De nog-(lang)-geen-mama’s

Als ik een paar straten verder ben kom ik in de buurt van wat middelbare scholen. Hier vind je natuurlijk ook veel fietsers. Meestal met zijn 3-en of 4-en naast elkaar en daarmee de hele weg in beslag nemend. Gelukkig zijn dit allemaal nog geen-mama’s en denk ik met weemoed terug aan mijn middelbare schooltijd. Gaan deze dames naar de volgende les of skippen ze een uurtje voor een patatje in de stad? (deed ik vroeger natuurlijk nooit)

nog-(lang)-geen-mama's op de fiets

De al-heel-lang-mama’s

Fietsen is ook duidelijk iets wat je alle leeftijden kan doen. Tegen de tijd dat ik door het park fiets, kom ik ook de eerste oma’s tegen op de fiets. Zij hebben ook geen haast en fietsen langzaam richting de stad of een bankje in het park. Bij mooi weer zitten ze daar heelijk in het zonnetje met een beetje schaduw bij de volière in het park.

al-heel-lang-mama op de fiets

De carriere-mama’s

Wanneer ik dichterbij mijn werk kom, fiets ik ook langs het station. Dit is het terrein van de carrière-mama’s. Je herkent ze in hun mantelpakjes en hoge hakken op de fiets. Deze moeders hebben altijd haast. In plaats van hun kindje staat de laptop thuis in het kinderzitje. Ze zien er vaak wat verwilderd uit en in paniek of ze hun trein nog wel gaan halen. Ik hoop dan altijd dat ze te laat zijn omdat ze hun bloedjes nog een laatste dikke knuffel en kus hebben geven, toen ze ze achterlieten op de KDV of school.

carriere-mama op de fiets

Welke fiets-mama ben jij?

Lees ook: Ik durf geen auto te rijden

Advertenties

34 Comments on De mama’s op de fiets die ik in de stad tegenkom

  1. haha de ‘ik doe mijn boodschappen op de fiets’ mama en mama fiets overal heen. Wij lopen altijd naar school omdat we zo dichtbij wonen, maar verder fiets ik alles.

  2. Haha ik herken ze allemaal wel! Zelf geen mama dus gewoon een zo-hard-als-ik-kan-door-weer-en-vaak-regen-fietser :p Hier in Utrecht is fietsen trouwens levensgevaarlijk. Zou een dappere mama zijn die hier eventueel met bakfiets fietst.

  3. Ik ben een puber mama. Die fietsen vooral in de schemering of als het al donker is. Soms naast hun puber maar vaker er een stuk achter wanneer ze zelf naar huis willen fietsen met vriendinnen en deze mama dat toch nog even in de gaten wil houden.

  4. Ik denk dat ik onder de bakfiets- en koffiedrinkende mama’s ga vallen! Fietsen met zo’n bakfiets lijkt me echt té cool en dan lekker hipster koffiedrinken met de mama’s, vet gezellig. Huishouden kan wel wachten. Nu al zin in! Nog 4 jaartjes wachten, haha… Hij is er nog niet eens.

  5. Hih, ik herken ze wel ja, de verschillende typetjes. Zelf val ik in geen enkele caterorie. Ben geen mamma. Maar ik ben wel diegene die al die andere maar veel te traag vind gaan en overal langs racet 😉

  6. Moest eigenlijk lachen om dit artikel. Wat leuk! Zelf ben ik nog-geen-fiets-mamma en fiets ik ook vaak alleen! Zelf ben ik een actieve fietsen en zit ik vaak op de mountainbike parcours.

  7. Ik vind zelf de mama’s met een kinderzitje voor en achter op de fiets altijd het meest indrukwekkend. Weet niet of ik er zelf de balans ervoor heb.

  8. Ik zie in mijn omgeving vooral mama’s met een kinderzitje voor EN achter op de fiets. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet zeker weet of ik er zelf de balans voor heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.